laupäev, 19. september 2015

IT vahendite valik - nädal 3

Üritan siis oma sissekandes luua "ideaalse" arvutiklassi 20-e kohaga.

Kokku tuleb osta siis erinevad seadmed ning tarvikud. Kõige olulisemad on loomulikult siis arvutid ning nendesse paigutatav tarkvara. Eeldan, et kommertskoolituse all mõeldakse Word, Excel ja sarnaste tarkvara õpetamist, siis ei tule hankida just kõige võimsamaid arvuteid. 1000€ juurest hakkavad juba liiga võimsad masinad seega tõmbame sealt natuke koomale. Kusagil 600€ juurde peaks jääma soovitavate arvutite hinnad. Samuti kui osta korraga hulgi, siis tuleb tavaliselt ka miskine soodustus. Neid on vaja kakskümmend ning peale kiiret arvutust tuleb selleks summaks ümmargune 12000€. Komplekti arvutitega tuleb enamasti kaasa ka juba installitud Windows seega selle pärast muretsema ei pea. Küll aga peab hankima litsentsid Office jaoks mis annavad meile need programmid mida koolitama hakkame. Microsofti tarkvara Office tooted on üpriski kallid. Viimase versiooni ühe litsentsi hind on umbes 200€. See on tervelt kolmandik tervest arvutikomplektist. Neid litsentse on samuti kakskümmend vaja seega 4000€ jälle kolinal. Hind on juba 16000€ ja meil pole neid asju kuhugile veel paigutadagi. Niisiis lauad ja toolid. Laudade juures pole vaja asju keeruliseks ajada. Lihtne laud kusagil 100€. Ühe laua peale mahutab kaks komplekti arvuteid seega neid oleks kümme vaja (1000€). Nüüd aga toolid. Toolide peale tuleks natuke rohkem kulutada kuna õpilastele/klientidele tuleks pakkuda koolitus võimalikult mugavas olekus. Liiga ekstreemseks ei tasu aga ka minna seega ütleks ümmarguselt 120€ tooli kohta seega kogu hinnas 2400€. Nüüd on meil ruumi sisustus kaetud ja hind on juba natuke alla kahekümne tuhande 19400€ juures. Ülesandes on aga soovitud kulusid kolme aasta jooksul. See aga lööb tarkvaraliselt hinda korralikult üles. Litsentsid kestavad paraku ainult aasta. Seega eelnevalt välja arvutatud 4000€ tõuseb kolmekordseks kuna iga aasta tuleb uus litsents osta. Seega algne väljaminek oleks 19400€ ning järgneva kahe aasta jooksul tuleks lisa 8000€ välja käia mis teeb momendil kogusummaks 27400€. Arvutustes aga ei ole arvestatud ruumide renti ja kommunaalkulusid ehk siis enamasti elektriarvet. Kuna praegustes arvutustes ei ole selge millised arvutid need võiksid täpselt olla, siis võiks öelda et iga arvuti kulutab kusagil 60-100€ väärtuses elektrit aastas. Võtame ülemise numbri seega 2000€ kulub juba elektri peale. Rääkimata valgustusest ruumis. Ruumide renti ma ei hakka uurimagi. See on juba hoopis teine maailm ning need summad on liiga varieeruvad, et mingeid kindlaid kulutusi hakata välja tooma.
Seega vaatame üle palju kokku sain. 20 arvutikomplekti, 60 litsentsi (iga aasta uuendada), 20 tooli, 10 lauda ja võimalik elektrikulu. Kogu hinnaks kolme aasta peale: 33400€.
Kui kellegil on olemas reaalne kogemus sellise ruumi kokku panemisel või planeerimisel, siis oleks väga teretulnud tagasiside selle kohta kui lähedal ma reaalsusele oma summaga olen.

Link Ülesandele

1 kommentaar:

  1. Päris korralik number tuleb välja. Mulle väga meeldis, kuidas sa kõike kirjeldasid. Kui mul oleks vaja kuskilit sellist info saada, siis küll kasutaks sinu postitust :)

    VastaKustuta