esmaspäev, 12. oktoober 2015

Tark ja turvaline kodu - nädal 6

Esimese hooga ei osanudki välja midagi mõtelda aga pingsamal mõtlemisel liikusin, nagu ka paljud teisedki, loomade juurde.
Kui loomad on üksi kodus siis nad soovivad ka vahel välja minna oma hädasid tegema. Jutt siis pigem koertest kuna kassidel on olemas liivakast. Ja jutt pigem olukorrast kus kodul on olemas kinnine aed või treenitud koer kes oskab koju tgaasi tulla.
Jutt siis koerauksest. Automaatne uks mis avaneb ainult tingimusel kui koer on uksele piisavalt lähedal ning mis on piisavalt tugev mille kaudu ei saaks vargad sisse.
Uksel on koerauks mis ei ole ainult see pehme lapats vaid ikka korralik tugevamat sorti materjal. Sellel võiks olla sensor mis tuvastab koera liikumist. Eriti kui koer soovib sisse saada väljastpoolt. Näiteks kaelarihmal või isegi kui koer on korralikult kiibistatud siis need andmed võiksid seal olla. Kaelarihma saaks tark varas ära kasutada. Kui koer tuleb väljast uksele piisavalt lähedale, siis kinnine luuk avaneb ning koer saab tuppa tagasi.
Sellega oleks lahendatud edasi tagasi liikumine. Uks vajab ka avanemist. Selle saab lahendada lihtsa lukumehhanismiga. Lukk lahti, siis koer saab ukse ise lahti lükata ning ringi liikuda.
Kui eriti keeruliseks asja ajada siis võib süsteemile lisada kaamerad ning ühenduvuse internetiga. Kaamerad oleks ühenduses anduriga mis tuvastaks looma liikumise. Seda kaamera feedi edastatake kindlale interneti aadressile mille kaudu saab omanik liikumist jälgida ja ka anda käske ukse avamiseks. Ühesõnaga kontroll oleks pigem omaniku ning mitte koera käes. Aga vaatame nüüd mida meil vaja võiks olla.

1) Üks uks koos koerauksega mis on piisavalt tugeva ehitusega. Lukustusmehhanism on uksel juba arvatavasi olemas kuna ka tavalise ukse peab omanik saama sulgeda vajadusel.
*koer ei tule uksega ühes

















2) Sensor kaelarihma külge või kui võimalus, siis lisada need andmed koera kiipi.











3) Andur mis tuvastab kaelarihma signaali. Arvatavasi edastab kaelarihm mingil sagedusel raadiosignaali või RF signaali.
*kuvatud peale sensori ka programmeertiv plaat














4) Mehhanism mis avaks lukustusmehhanismi kui andur tuvastab kaelarihma. Näiteks solenoid mis liigutab luku hooba kinni ja lahti.










5) Mehhaaniliselt on kõik paigas kuid oleks vaja ka nüüd programmitavat aju mis oskab neid signaale tõlgendada. Selleks sobib tavaline Arduino.













Natuke programmeerimist ja asi peaks olema funktsioneeriv. Peaks katma meie vajadused. Keerulisema lahenduse jaoks on anduri signaali tuvastamisel vaja saata signaal ka internetti ja ka kaamerad tulevad nõutud seadmete hulka.

Link Ülesandele


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar